A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 28 Тема: Косарки плющилки самохідні

Дата: 12.04.2020 18:03
Кількість переглядів: 869

Законспектувати

Косарка — Вікіпедія

 

Косарки-плющилки самохідні СКП-01, АТЕК-035СХ, КПС-5Б призначені для скошування сіяних бобових трав (конюшини, люцерни та ін) з одночасним плющенням стебел скошених рослин та укладанням їх на стерні у валок або покіс, а також для згрібання у валок, переміщення або ворушіння скошеної трави. Косарки-плющилки можна використовувати і без плющильних вальців.

Косарка-плющилка СКП-01 складається із самохідної частини 1 (рис.14.7), жатки 2 для скошування трав і візка для перевезення жатки. На самохідній частині встановлено двигун Д-240 потужністю 58,8 кВт. Косарка має гідропривід ведучих коліс. На жатці розміщений брус 7, різальний апарат 8, кулачкове мотовило 6 та шнек 5 з частотою обертання 194 об/хв. Механізм привода робочих органів автономний.

Рис. 14. 7 Схема роботи самохідної косарки-плющилки СКП-01:

1 – самохідна частина; 2 – жатка; 3 – валкоутворювальний пристрій; 4 – плющильний апарат; 5 – шнек; 6 – мотовило; 7 – заламувальний брус; 8 – різальний апарат.

 

Плющильний апарат 4 складається з двох ребристих вальців діаметром 218 мм, які обертаються назустріч один одному з частотою 614 об./хв. Межі регулювання тиску вальців - від 10 до 50 Н/см довжини вальця. Валкоутворювальний пристрій 3 - це лотік з листового прокату та двох боковий, розміщених вертикально.

Під час руху машини рослинна маса нахиляється заламувальним брусом 7 жатки. Мотовило 6 підводить рослини до різального апарата і подає зрізану масу під шнек 5, який звужує її до ширини плющильних вальців. Вальці 4 розплющують і підламують стебла, після чого вони надходять у валко-утворювальний пристрій 3 та вкладаються на поверхню ґрунту у валок. Ширину валка регулюють у межах 1200-1800 мм зміною нахилу боковий.

Ширина захвату жатки для трав - 4,2 і 5,1 м, робоча швидкість - до 12 км/год., продуктивність при скошуванні трав - до 6,1 га/год. Косарка-плющилка обладнується обертачем валків шнекового типу, який виконує переміщення, перевертання зеленої маси і здвоювання та зтроювання валків. Ширина захвату обертача валків - 3 м.

Самохідні косарки-плющилки Е-303, Е-304 і 4304 застосовують для скошування трав та інших кормових культур з одночасним плющенням стебел і укладанням їх у валки на полі.

Різальний апарат безпальцьовий двоножовий з кроком сегментів 76,2 мм, плющильний апарат має два ребристих вальці шириною 1800 мм і діаметром

Косарка-плющилка Е-303 складається з самохідного шасі з кабіною і дизельним двигуном Д-242, плющильного апарата, жатки для скошування трав і механізмів привода. Косарка комплектується жатками з шириною захвата 4,27 і 5,11 м і обертачем валків шириною 3,3 м. Жатка складається з різального апарата 1 ( рис. 14.8), мотовила 2, шнека 3, плющильного механізму і пристрою для укладання валків 241 мм. Ширина укладання валка може бути збільшена напрямними листами до 3500 мм.

При використанні машини для скошування переплутаних стебел рослин до неї можуть додаватись спеціальні ножі для пальцьового різального апарата.

Під час роботи мотовило 2 подає стебла рослин до різального апарата 1 і після їх зрізування вони потрапляють до поперечного шнека 3. Останній подає скошену масу до середини жатки, де через отвір вона підводиться до плющильного апарату 4. Підвішений між порталами ходового механізму плющильний апарат приймає скошену масу, плющить насамперед стебла і викидає їх у валок, ширина якого

Рис. 14.8 Самохідна косарка-плющилка

1 –різальний апарат; 2 – мотовило; 3 – шнек; 4 – плющильний апарат; 5 – самохідне шасі

формується металевими листами валкоутворювача. Викидання стебел після плющення сприяє розпушенню валка. Під час транспортування по дорогах жатку встановлюють на транспортний візок.

Якщо косарку-плющилку використовують без плющильного пристрою, то скошена маса падає через отвір, розміщений всередині лотка жатки. Висоту зрізування 5, 9, 15 см встановлюють за допомогою копіювальних башмаків. Залежно від потреби регулюють положення пальців мотовила і ступінь притискання плющильних вальців. Обслуговує машину тракторист-машиніст.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора