A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 27 Тема: Прес-підбирачі та прес-рулони

Дата: 12.04.2020 17:57
Кількість переглядів: 1193

ТЕПЛОГЕНЕРАТОРЫ НА СОЛОМЕ / ЮЖТЕПЛОЭНЕРГОМОНТАЖ

Переглянути відео KRONE РУЛОННИЙ ПРЕС-ПІДБИРАЧ ULTIMA

                                Рулонні прес-підбирачі Krone Bellima

                                РОБОТА ПРЕС-ПІДБИРАЧА В РОЗРІЗІ НА ПРИКЛАДІ АГРЕГАТУ CLASS

Техніка для пресування сіна

Для заготівлі пресованого сіна застосовують поршневі прес-підбирачі високого тиску, рулонні преси та преси для формування великогабаритних тюків. При цьому слід зазначити, що випуск поршневих прес-підбирачів, що формують невеликі тюки (поперечний переріз 0,36 м х 0,46 м), істотно знизився. Останнім часом значного поширення дістала технологія заготівлі сіна в рулонах (до 80% продаж машин для підбирання валків на світовому ринку належить саме рулонним прес-підбирачам). Це пояснюється простотою конструкції рулонних прес-підбирачів і, відповідно, меншою їх вартістю порівняно з прес-підбирачами великогабаритних тюків [2].

Водночас останнім часом поширюється технологія із застосуванням прес-підбирачів великогабаритних тюків, які мають незаперечні переваги перед іншими конструкціями машин. Головні з них такі:

  • висока продуктивність і, відповідно, менші затрати праці;

  • висока щільність пресування;

  • збереження високої якості кормів завдяки зменшенню втрат листя і суцвіть під час збирання бобових трав;

  • краще використання вантажопідйомності транспортних засобів, площ складських приміщень, підвищення продуктивності навантажувачів [1].

Провідні машинобудівні фірми світу (John Deere, Claas, Krone тощо) пропонують близько 20 моделей прес-підбирачів великогабаритних тюків. Вони різняться між собою площею перерізу пресувальної камери, кількістю ходів поршня, конструктивним виконанням робочих органів тощо.

Чи не найсучаснішими машинами є прес-підбирачі “Квадрант 2200” та “Квадрант 2200 RC” фірми Claas, випуск яких налагоджено з 2000 року. Ці моделі мають пресувальну камеру перерізом 0,7х1,2 м, довжина тюка регулюється від 1 до 3 м. Підбирач із шириною захвату 2,1 м підвішений на гідравлічних амортизаторах і спирається на два копіювальних колеса. Підіймання та опускання підбирача здійснюється з місця тракториста за допомогою гідравлічної системи. За підбирачем встановлено два поперечні шнеки, які звужують потік маси після підбирача до ширини пресувальної камери 1,2 м.

У преса “Квадрант 2200” між підбирачем і пресувальною камерою встановлені подавальні ротори, які підвищують продуктивність подачі. На пресі “Квадрант 2200 RC” встановлена система подрібнення “Рото-Кат”, що має ротор із 4 рядами захватів і 25 ножами, які забезпечують теоретичну довжину різки 45 мм. Керування подрібнювальним механізмом здійснюється з пульта в кабіні трактора. Тракторист може включати в роботу 6, 13 або 25 ножів, регулюючи довжину різки, а також виключати з роботи всі ножі та пресувати без подрібнення маси.

Прес-підбирачі “Квадрант” оснащені електронним терміналом Claas (ССТ), який інформує механізатора про вологість корму в тюку, ступінь заповнення камери, щільність пресування, роботу в’язального апарата, положення ножів системи “Рото-Кат” і забезпечує зручне керування машиною [2].

Рулонні прес-підбирачі за своєю конструкцією розподіляються на преси з камерами постійного перерізу, утвореними валками чи ланцюгово-штанговими транспортерами, й преси з камерами змінного перерізу, утвореними пасовим контуром.

Фірма Claas виробляє традиційну модель “Ролант 66” і нову “Ролант 250” з пресувальними камерами постійного перерізу, утвореними валками, розміщеними по спіралі. Залежно від моделі, прес-підбирачі можуть обладнуватися підбирачами з шириною захвату 1,58; 1,8 і 2,1 м. Підбирачі з шириною захвату 2,1 м якісно підбирають солому, вкладену у валок зернозбиральним комбайном. Консольні шнеки, розміщені праворуч та ліворуч підбирача, рівномірно розподіляють рослинну масу за всією шириною камери пресування. Велика продуктивність преса та попереднє ущільнення маси, що подається в пресувальну камеру, досягається встановленою на прес-підбирачі “Ролант 250” роторною системою подачі “Рото-Фід”.

Для заготівлі сінажу та подрібненого сіна на прес-підбирачі “Ролант 250 RC” між підбирачем і пресувальною камерою монтується подрібнювальний пристрій “Рото-Кат”, аналогічний подрібнювачу на прес-підбирачах системи “Квадрант”. У цьому разі рулони обмотуються не шпагатом, а сіткою “Роллетекс”, щільність пресування і продуктивність прес-підбирача підвищуються, рулони зручні для зберігання. Постійна пресувальна камера забезпечує отримання рулонів з пухкою серцевиною і щільними зовнішніми шарами, що уможливлює досушування сіна в рулонах і запобігає промоканню рулону в дощову погоду. Воднораз під час заготівлі сінажу потрібно мати рівномірну щільність рулону за всім перерізом для уникнення псування маси. Для цього фірма Claas розробила і монтує на прес-підбирачах “Ролант 250” систему максимального пресування МПС, яка забезпечує більш ранній початок пресування рослинної маси. Щільність серцевини рулону при цьому підвищується і вирівнюється із зовнішніми шарами рулону. Основні робочі деталі прес-підбирачів мають корозійностійке покриття, механізми приводу сконструйовані з достатнім запасом міцності. Преси оснащені обгінними та запобіжними пристроями. Натягування ланцюгів та їх мащення здійснюється в автоматичному режимі. Прес-підбирачі “Ролант” також обладнуються електронним терміналом ССТ, що забезпечує зручне керування машиною. Залежно від потреби, можна включити обв’язування рулонів шпагатом чи сіткою, включити чи виключити подрібнювальний пристрій “Рото-Кат”. Термінал ССТ видає інформацію про кількість сформованих рулонів, витрати в’язального матеріалу, ступінь заповнення пресувальної камери тощо. Останнім часом фірма Сlааs налагодила виробництво пресів зі змінною камерою пресування, утвореною пасовим контуром. Це моделі “Варіант 180” (без подрібнювача) і “Варіант 180 RC” (з подрібнювачем “Рото-Кат”). Діаметр сформованих рулонів становить 0,9–1,8 м, висота — 1,2 м. Широку гаму рулонних прес-підбирачів випускають фірми Krone, Vicon, John Deere тощо.

В Україні з машин для заготівлі сіна та соломи в пресованому вигляді КП “Київтрактородеталь” серійно виробляє рулонний прес-підбирач ППР–110, ВАТ “Ірпіньмаш” освоює виробництво рулонного прес-підбирача Пр-750М [1].

Основні технічні дані машин для підбирання з пресуванням сіна у паки чи рулони наведено в табл. 3.

 

 

 

 

Таблиця 3. Основні технічні дані машин для підбирання сіна з пресуванням у паки чи рулони

Назва і марка

Країна-виготовлювач

ПОКАЗНИК

Ширина захвату, м

Маса паку (рулону), кг

Продуктивність, га/год

Рулонний прес-підбирач ППР-110

Україна

1,1...1,2

120...200

0,9...1,0

Рулонний прес-підбирач АГКО 4800

США

1,5...1,8

327...907

1,0...2,0

Рулонний прес-підбирач Вестерн 1211

Канада

1,4...1,5

270...540

1,0...1,5

Рулонний прес-підбирач Кейс 8400

США

1,0...1,5

249...998

1,0...1,5

Рулонний прес-підбирач “Rollant” КЛАСС

ФРН

1,58...2,0

350...500

1,8...1,8

Паковий прес-підбирач “Quadrant” КЛАСС

ФРН

2,0...2,1

180...370

1,8...2,0

Рулонний прес-підбирач “Krone” KR

ФРН

1,8...1,95

300...450

1,7...2,0

Паковий прес-підбирач “Big Pack”

ФРН

2,0

150...300

1,5...2,0

Паковий прес-підбирач “Massey Ferguson”

Англія

1,9...2,4

320...600

2,0...2,5

Рулонний прес-підбирач Нью Холланд

Італія

1,81,6

180...680

1,5...2,0

Протягом останніх років у країнах Західної Європи впроваджується консервування пак сінажу. Новим у цій технології є ущільнення неподрібненої рослинної маси методом пресування та її герметизація шляхом обмотування сформованих рулонів чи пак поліетиленовою плівкою [3].

Технологія має низку істотних переваг перед традиційною, основними з яких є:

  • зменшення у 2,5-3 рази витрат пального на і т заготовленого сінажу завдяки виключенню операції подрібнення та трамбування маси;

  • підвищення якості сінажу при заготівлі та зменшення втрат під час зберігання;

  • виключення капітальних затратна будівництво сховищ;

  • зниження питомої металомісткості заготівлі 1 т сінажу порівняно з традиційною технологією (у 2 і більше разів);

  • можливість транспортування сінажу на значні відстані.

Технологічне обладнання для обмотування рулонів і пак поліетиленовою плівкою за способом виконання технологічного процесу можна розділити на три групи:

1. Обладнання, що агрегатується з пресом (машини фірми «Kverneland», «Krone» та ін.). Такий тип обладнання (рис. 1) є перспективним; оскільки при цьому виключається перевалка і забезпечується миттєва герметизація корму відразу після формування пак, тобто зводяться нанівець втрати при заготівлі і зберіганні, зменшуються затрати праці [2].

2. Мобільне обладнання для обмотування, що агрегатується з трактором (рис. 1) — машини фірми «Kverneland», «Welger», «Volvo», «Sipma» та ін.), — які в свою чергу розділяються на дві підгрупи:

  • обладнання, яке включає в себе пристрій для само завантаження пак і рулонів;

  • обладнання, завантаження в яке пак і рулонів здійснюється універсальним чи спеціалізованим тракторним: завантажувачем.

  1. Стаціонарне обладнання — машини фірми «Record» (рис. 2).

Рис. 1. Обмотував пак фірми „Kverneland”

 

Рис. 2. Стаціонарне обладнання для пакування сінажу в поліетиленові туби.

Технічні характеристики мобільного обладнання для обмотування рулонів і пак у плівку наведено у табл. 4.

Технологія консервування кормів із трав у полімерних плівках широко застосовується в Німеччині, Великобританії, Норвегії та інших країнах Західної Європи [2].

Таблиця 4. Основні технічні характеристики пакувальників рулонів та пак сінажу

 

Пакувальники рулонів фірми „Kverneland”

ПАРАМЕТРИ

Starre Rebehge

Autosteer

Маса, кг

1260

1320

Максимальні розміри рулону, h x d

1,25х1,5

1,25х1,5

Маса рулону, кг

1300

1300

Маслоподача, л/хв

35

45

 

ПАРАМЕТРИ

UN

7512

UN

7515

UN

7517

UN

7554

UN

7556

UN

7558

UN

7581

UN

7582

Маса, кг

1340

1435

1435

510

520

570

720

725

Максимальні розміри рулону, h x d

1,4х1,8

1,4х1,8

1,4х1,8

1,4х1,8

1,4х1,8

1,4х1,8

1,4х1,8

1,4х1,8

Маса рулону, кг

1200

1200

1200

1200

1200

1200

1200

1200

Маслоподача, л/хв

26

26

26

26

26

26

26

26

Автостоп

+

+

+

+

+

+

+

+

Пакувальники прямокутних пак фірми „Kverneland”

Параметри

UN 7335

UN 7655

Маса, кг

870

2200

Максимальний розмір пак, h x в

1,2х1,5

1,8х1,25

Маса пак, кг

1900

1200

Маслоподача, л/хв.

26

21

Автостоп

+

+


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора