A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Поради: виступ перед великою аудіторією

Дата: 14.09.2018 13:24
Кількість переглядів: 233

ВИСТУП ПЕРЕД ВЕЛИКОЮ  АУДИТОРІЄЮ:

          10 секретів гарного оратора.

 

       Експерти міжнародного кадрового порталу Head Hunter Україна підібрали поради, виконуючи які можна навчитися виступати перед різною аудиторією.

  1. Не говоріть про те, в чому не розбираєтесь. Знання предмету розмови надає впевненості в собі. Навіть якщо аудиторія не збирається завалювати вас каверзними питаннями, ваша невпевненість буде відчуватися в кожному слові.
  2. Не запевняйте в тому, у що самі не вірите.
  3. Не прописуйте досконало кожну частину докладу, обмежтеся покроковим планом.
  4. Практикуйте. Робіть міні-доклади та імпровізуйте перед родичами або друзями.
  5. Скиньте швидкість. Не намагайтеся за короткий термін наздогнати всі свої думки - вони набагато швидше мови. Ви починаєте заїкатися, губитеся, повторюєтесь. Тому нервуєте ще більше і відходите від запланованої теми. Більш корисний підхід - думати повільніше. Зафіксуватися на одній думці просто. Коли ви помічаєте, що думки понеслися далеко вперед, - просто поверніться назад і повторіть потрібну ідею.
  6. Продовжуйте говорити, навіть якщо збилися або заплуталися. Виправляючи помилку, ви ризикуєте заплутатися ще більше. Просто зробіть вигляд, що нічого не сталося і йдіть далі за своєю думкою.
  7. Попрацюйте над промовою: чи не сипте незрозумілими малозрозумілими термінами, метафорами, іншими фігурами мови, позбудьтеся від слів-паразитів, уникайте штампів і стереотипів, а також риторичних запитань. Говоріть коротко і по суті.
  8. Використовуйте момент залученості. Апелюйте до своїх слухачів. Визначте момент в ході виступу, коли ви звернетеся до аудиторії з якимось питанням, з проханням щось назвати, перелічити, - це допоможе присутнім сконцентрувати свою увагу на обговоренні теми і підвищить ефективність сприйняття вашого матеріалу.

 

9.   Придумайте заспокійливий ритуал. Перед великим публічним виступом ви хвилюєтеся, серце б'ється прискорено, дихання збивається, піт котить градом. Саме час «перезавантажитися». Для когось досить буде глибоко вдихнути 3 рази поспіль, хтось може за 5 хвилин до виходу випити капучино - «і нехай весь світ зачекає», когось заспокоїть споглядання фотографій з сімейного відпочинку.

 

10. Пам'ятайте: ваша аудиторія хоче вас почути. Вас не збираються виганяти зі сцени. Присутні витрачають свій час, щоб послухати саме вас. Коли ви нервуєте перед виступом, легко подумати: «Що, якщо комусь не сподобається те, що я скажу?». Ця думка починає поширюватися, і незабаром ви почнете запитувати себе: «Що, якщо все мене ненавидять?». Просто повірте, що це не так.

 

Спілкування є невід'ємним атрибутом багатьох процесів життя і ринок праці не є винятком. «Високий рівень комунікативної компетентності» не тільки красиві слова для резюме, а й обов'язкова складова для досягнення конструктивних результатів: при пошукові нової роботи, клієнтів або замовлень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора