A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №6 Особливості будови електрообладнання автомобілів та основи його ТО. Заняття №46 Несправності та технічне обслуговування джерел електричного струму.

Дата: 24.03.2020 11:58
Кількість переглядів: 867

  

 

Найбільш часто зустрічаються несправності в електричних схемах електроприладів та побутової техніки:

1) обрив (опір електричного ланцюга дорівнює нескінченності);

2) значне збільшення опору;

3) значне зменшення опору;

4) коротке замикання (опір електричного ланцюга близько до нуля).

3.2 Загальні причини виникнення цих несправностей:

- обрив із-за старіння елементів, проходження підвищених струмів, ударів, вібрації та корозії;

- значне збільшення опору електричних ланцюгів в порівнянні з номінальним значенням, викликане старінням елементів, погіршенням контактів і контактних з'єднань, відхиленням параметрів окремих елементів;

- значне зменшення опору електричних ланцюгів в порівнянні з номінальним значенням через збільшення поверхневих витоків і старіння елементів.

Короткі замикання є наслідком пробою ізоляції, замикання провідників та елементів на корпус і між собою (для провідників різних полярностей і фаз).

При пошуку несправності необхідно знати і вміти використовувати ознаки справної роботи електрообладнання.

Їх можна розділити на дві основні групи:

активні - свідчення світлових і звукових сигналів, сигналізаторів, спрацювання засобів захисту, а також ознаки, що виявляються при вимірюванні приладом;

3.3 Основними причинами несправності елементів електроніки є:

--перевантаження по струму;

--перенапруги;

--підвищена температура навколишнього середовища;

--неприпустима вібрація, удари.

При виникненні несправності або відмови об'єкта (системи, пристрою, блоку, модуля, електронної плати) пошук несправного елемента електроніки рекомендується починати після попередньої перевірки справності:

сигнальних ламп, запобіжників, вимикачів та інших засобів комутації і захисту об'єкта;

блоку або вузла живлення об'єкта шляхом вимірювання напруги вольтметром на вході і виході;

зовнішніх пристроїв, датчиків, сигналізаторів, кінцевих вимикачів, моніторів, кінескопів, акустичних систем і т. д.

Після цього рекомендується перевірити значення напруги або параметрів імпульсів у передбачених інструкцією з експлуатації контрольних точках.

3.4 При зовнішньому огляді об'єкта необхідно звертати увагу

- На порушення захисних і ізоляційних покриттів;

- На зміну кольору, наявність потемнінь, здуття і тріщин;

- На справність кріплень, контактних поверхонь, з'єднань і пайок;

- На температуру елементів (корпусів, транзисторів, резисторів, діодів, мікросхем, електролітичних конденсаторів) відразу ж після вимкнення схеми.

При цьому необхідно пам'ятати, що температура корпусів при нормальній експлуатації

не повинна перевищувати 45-60 ° С - на дотик (перевищення температури вище 60 ° С рука не терпить).

Елементи з виявленими вадами підлягає перевірці в першу чергу.

Визначення несправного елемента в об'єкті, що знаходиться під напругою, рекомендується виконувати з використанням справних подовжувачів і перехідних пристроїв, вимірювальних приладів з високим внутрішнім опором і наявних в документації вказівок про значеннях і полярності потенціалів.

За відсутності необхідних даних пошук може проводитися шляхом порівняння по ділянках напруг на однакових елементах завідомо справного (запасного або аналогічного) і несправного об'єктів.

Визначення несправного елемента без подачі напруги на об'єкт може проводитися вимірюванням опорів за допомогою омметра по ділянках або елементам, працездатність

яких викликає сумнів.

При необхідності один або кілька висновків елементів можуть бути відключені (Відпаяв).

При порушенні справності елементу (збільшення струму витоку, зменшення опору ізоляції або напруги перемикання і т. П.) Необхідно виконати вимірювання його основних параметрів за допомогою звичайних або спеціальних приладів і перевірочних схем.

За відсутності паспортних даних елемента результати вимірювань можуть бути співставлені з аналогічними даними запасних завідомо справних елементів.

В процесі пошуку, перевірки і заміни несправних елементів (особливо напівпровідникових приладів) з використанням найбільш простих засобів необхідно уважно маркувати висновки приладів.

Після виявлення несправного елемента аналізуються можливі причини несправності, які повинні бути усунені до заміни його та введення об'єкта в дію.

Для підвищення достовірності результатів вимірювання параметрів елементів рекомендується виконувати в сухому приміщенні при температурі повітря 20-25 ° С (особливо для терморезисторів, германієвих діодів і транзисторів).

Якщо вжиті заходи з огляду та перевірки несправного об'єкта не привели до відновлення його працездатності, а пошук несправного елемента не дав результату, об'єкт підлягає передачі в ремонт спец майстерні.

Самостійне розкриття і ремонт складних об'єктів, заснованих на сучасних напівпровідникових елементах, за відсутності чітких вказівок в інструкції з експлуатації не рекомендується.

Домашнє завдання: Опрацювати заняття та законспектувати в зошит.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора