A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №3 Медичне забезпечення безпеки дорожнього руху. Заняття №31 Основи анатомії та фізіології людини.

Дата: 18.03.2020 11:55
Кількість переглядів: 518

   

    

Основи анатомії та фізиології людини.

Із всіх видів травматизму найпоширенішим є дорожньо-транспортний травматизм.

На жаль аварії на дорогах трапляються часто, і кожен автомобіліст, якщо сам і не потрапляв в ДТП, то, по за всяким сумнівом, їх бачив чи мало.

Велика частина смертей при аварії трапляються через те, що потерпілим була не своєчасна або ж не грамотно надана перша допомога. Перша медична допомога – це може врятувати 70% людей. При цьому головними причинами смерті стає не саме ДТП і отриманні травми, а не кваліфікована або не правильна надана перша допомога. За статистикою, що тільки 20% людей гина в аварії від травм, не сумісних з життям, 10% через затримку швидкої допомоги і 70% вмирає від без діяльності свідків. Але людина повинна вміти її надавати. Немислимо братися за надання першої медичної допомоги людині, потерпілому від нещасного випадку, не знаючи хоча б елементарно будову людського тіла. Ось чому перш ніж вивчати правила і прийоми надання першої медичної допомоги доцільно коротко ознайомитися з анатомією людини.

Організація першої медичної допомоги потерпілим починається, насамперед, з об'єктивної оцінки того, що відбувається та передбачення небезпеки, що загрожує. Необхідно якнайшвидше правильно покласти потерпілого, подати йому (їм) необхідну допомогу та огородити місце події.

 

Організм людини.

В організмі людини виділяють дихальну, серцево-судинну, опорно-рухову, м'язову, нервову, сечостатеву , ендокринну, травну системи, а також систему органів чуття. Ці системи забезпечують життєдіяльність організму.

Система дихання - забезпечує газообмін між організмом людини та навколишнім середовищем (Рис. 3.5). Вона забезпечує надходження в організм киснюі видаляє вуглекислий газ. Кисень обов'язковий учасник обміну речовин ворганізмі, без нього цей процес припиняється і наступає смерть.

 

 

Серце-це центральний орган кровоносної системи (Рис. 3.6). Воно нагнітає кров в артеріальну системута забезпечує її повернення по венах. Перекачуючи кров у легені, серце проштовхує її через весь організм, постачаючи його киснем і збираючи шлаки. Кров циркулює по кровоносних судинах-артеріях, венах, капілярах, які є в усіх органах і тканинах. При ушкодженні будь-якого органу або тканини завжди ушкоджуються кровоносні судини.

 

Пульс і його характеристика.Кров накачується в артерії порядку 70 разів протягом однієї хвилини, внаслідок чого відбувається коливання судин. Це і є пульс (Рис. 3.7). Пульс дорослої людини в спокої відповідає 60 - 70 ударів за хвилину.

 

Опорно-рухова система – це сукупність твердих утворень в організмі людини, вони дають тілу опору і захищають його від механічних  ушкоджень (Рис. 3.8). Скелет людини налічує більше 200 кісток. Кістки скелету за допомогою прикріпленних до них м’языв дозволяють здійснювати різні рухи.

 

М'язова система - це сукупність м'язів і м'язових пучків, об'єднаних сполучною тканиною (Рис. 3.9). Вона виконує функцію руху організму, крові усередині організму,дихальні рухи, транспортування їжі, а також підтримує рівновагу тіла.

Травна система – це сукупність о органів травлення, які дозволяють здійснювати обробку їжі, внаслідок якої живильні речовини всмоктуються і засвоюються, а продукти розпаду та неперетравлених речовин виводяться з організму людини    (Рис. 3.10).

Нервова система - це складна сукупність клітин та їх відростків спеціально пристосованихдо сприйняття та переробки імпульсів із внутрішнього і зовнішнього середовища організму.Вона поєднує та координує роботу всіх органів тіла людини, є основним механізмом, завдяки якому наші органи працюють злагоджено(Рис 3.11 , 3.12).

 

 

Домашнє завдання: Опрацювати та законспектувати заняття в зошит.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора