A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №3 Медичне забезпечення безпеки дорожнього руху. Заняття №30 Медична аптечка для спорядження транспортних засобів.

Дата: 18.03.2020 11:55
Кількість переглядів: 1084

Медична аптечка.

Людина, якій потрібна медична допомога, спочатку звертається до лікаря, а потім до аптеки.Але це за звичайних умов. А як же бути водію та його пасажирам, які перебувають у дорозі, і поруч немає ні лікаря, ані аптеки? До пункту першої медичної допомоги далеко, а вжити заходів необхідно терміново. Відомі аж ніяк не поодинокі випадки, коли людина гинула лише тому, що під руками не виявлялося таблетки валідолу, нітрогліцерину, або тому, що не було зупинено кровотечу через відсутність джгута, тугої пов'язки. Прикладів можна навести багато, проте наша мета полягає не в тому, щоб наводити приклади й констатувати факти. Ми хочемо, щоб кожний водій чітко розумів, що в його діяльності може настати така мить, коли він сам змушений буде стати «лікарем», - і тоді медична аптечка в його транспортному засобі набуде великої цінності, оскільки в ній міститься ота сама допомога, без якої потерпілий може загинути.

Офіційний перелік вкладень, що входять до аптечки для оснащення транспортних засобів, повинен відповідати Державному стандартові України ДСТУ 3961-2000.

Аптечка медична автомобільна (АМА) (Табл. 3.1) - комплекс медичних засобів, призначених для подання першої медичної допомоги потерпілим унаслідок дорожньо-транспортної пригоди і в поточному режимі експлуатації.

Аптечка медична автомобільна - 1 (АМА-1) призначена для вкомплектування автомобілів, що мають до восьми включно місць для сидіння, крім сидіння водія, та колісних тракторів.

Аптечка медична автомобільна - 2 (АМА-2) призначена для вкомплектування автомобілів з кількістю місць для сидіння, крім сидіння водія, що перевищує вісім.

АМА складається з двох комплектів: експлуатаційного та аварійного. Експлуатаційний комплект призначений для подання першої медичної допомоги потерпілим внаслідок дорожньо-транспортної пригоди і в поточному режимі експлуатації транспортних засобів у разі дістання ними незначних ушкоджень. Експлуатаційний комплект може комплектуватися водієм і є довільним, за винятком обов'язкових засобів. Він повинен зберігатися у відкритому поліетиленовому пакеті у футлярі аптечки поруч з аварійним комплектом.

Засоби з експлуатаційного комплекту необхідно негайно замінювати після закінчення терміну придатності. Вживання медикаментів з простроченим терміном придатності може призвести до тяжких наслідків.

Аварійний комплект (Табл. 3.2) призначений для подання першої медичної допомоги потерпілим внаслідок дорожньо-транспортної пригоди виключно в разі дістання ними значних травм і ушкоджень. Аварійний комплект забороняється розкривати, якщо першу медичну допомогу можливо подати тільки засобами експлуатаційного комплекту. Якщо для подання першої медичної допомоги був розкритий аварійний комплект, то його необхідно замінити новим у якнайкоротший термін.

Засоби аварійного комплекту, які не були використані для подання першоїмедичної допомоги, дозволяється переводити в експлуатаційний комплект.

У транспортному засобі аптечка повинна зберігатися в закріпленому стані в місці, визначеному підприємством-виробником. Якщо конструкцією транспортного засобу це місце не передбачено, аптечка має знаходитися в легкодоступному місці, де неможливий перегрів від двигуна або сонячного проміння.

Примітка 1. Медичні засоби, які позначені зірочкою, є обов'язковими, рештарекомендовані.

Примітка 2. Крім наведених вище засобів, рекомендується включати до автоаптечки,призначеної для вантажного автомобіля, що перевозить:

нафтопродукти - 200 мл масла вазелінового або 20 таблеток вугілля активованого;

кислоти - 10 пакетів гідрокарбонату натрію (соди питної) в розфасованні по 4 г і 1 флакон (200мл)дистильованої води;

лужні речовини - 10 пакетів лимонної кислоти в розфасуванні по 1 г і 1 флакон (200 мл)дистильованої води.

Примітка 3. Допускається комплектувати в автотранспортних організаціях (водіями приватних автомобілів та колісних тракторів).

Примітка 4. Уразі централізованого комплектування включення рекомендованихмедичнихзасобів допускається лише за погодженням із замовником.

 

Домашнє завдання: Опрацювати та законспектувати зошит завдання.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора