A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 44

Дата: 16.05.2020 11:18
Кількість переглядів: 157

Урок № 44

Тема:  «Ремонт валу сошки черв’яка та підшипника»

Рульовий механізм з глобоїдальним черв'яком і роликом має наступну конструкцію (рис.21.3.2.).
Глобоїдальний черв'як встановлюється в картера 19 на двох конічних роликових підшипниках 21, черв'як 13 має шліци, якими він напресований на вал 10. У місці виходу валу з картера встановлений сальник.

Рульовий механізм.

1 — стопорна шайба; 2 — хвостовик валу сошки; 3 – гвинт; 4 і 9 — гайки; 5 — штифт; 6 і 22 — сальники; 7 — вал сошки; 8 – сошка; I0 — вал; 11 – трубка; 12, 15, 20 і 21 - підшипники; 13 — глобоїдальний черв'як; 14—вісь ролика; 16 — ролик; 17 — втулка розпору ; 18 – кривошип; 19 — картер; 23 — пружин; 24 — прокладка

Бігові доріжки для роликів підшипників 21 черв'яка зроблені безпосередньо на черв'яку 13. Зовнішні кільця підшипників 21 встановлені в кублах картера 19 з ковзаючою посадкою і спираються на кришки картера, прикручені болтами до картера. Під фланцем одній з кришок поставлені прокладки 24 різної товщини для регулювання попереднього натягу підшипників 21.

У зачіпленні з черв'яком 13 знаходиться гребінчастий ролик 16 (двох або трьохгребневий), який розміщений в пазу кривошипа 18 валу 7 сошки на осі 14 і двох підшипниках 20.

Вал 7 сошки встановлюється в картері на бронзових втулках, а в кришці картера на радіальному роликовому підшипнику або на бронзових втулках.

На кінці валу 17 сошки нарізані конічні шліци, на яких гайкою закріплена рульова сошка 8.

Осьову фіксацію валу сошки здійснюють регулювальним гвинтом 3, укрученим в кришку картера і знаходиться в зачепленні з кільцевим виступом валу 7 сошки. Регулювальний гвинт 3 використовується для регулювання зачіпляє ролика 16 з черв'яком 13. Можливість регулювання забезпечується тим, що вісь валу 7 сошки не перпендикулярна площині, в якій відбувається зачеплення незношених черв'яка і ролика, а відхиляється на деякий кут. Тому при осьовому зсуві валу сошки змінюється міжосьова відстань і зазор в зачепленні ролика з черв'яком.

При обертанні черв'яка 13 гребені ролика 16 переміщаються по дузі кола з центром, що лежить на осі валу 7 сошки, і, захоплюючи вильчатий кривошип 18, повертають вал 7 сошки.

Щоб при обмеженому числі гребенів (два-чотири залежно від навантаження на вісь) забезпечувалася необхідна тривалість зачеплення, черв'як 13 виконують глобоїдальним.

Зазор в зачепленні ролика з черв'яком змінний: мінімальний в середній частині черв'яка і збільшується у міру повороту рульового колеса в ту або іншу сторону. Це забезпечує можливість відновлення зазора в середній частині черв'яка, що зношується, без небезпеки заїдання ролика на краях черв'яка.

Механізми з глобоїдальним черв'яком відрізняються малими габаритами; їх зручно компонувати на автомобілі; вони достатньо надійні і довговічні; прості в обслуговуванні і ремонті; механізм дозволяє багато разів виконувати регулювальні роботи; забезпечує при малих габаритах тривалість зачеплення завдяки глобоїдальності черв'яка.

 

Матеріали

 

Домашне завдання:
Відповісти на запитання з записами в зошиті: 

  • Як здійснюється ремонт валу сошки?
  • Назвіть основні деталі рульового механізму?
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора