A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок No 38. Тема: Перша допомога потопаючим.

Дата: 07.04.2020 10:34
Кількість переглядів: 498

    

Перша допомога потопаючим

У розпал пляжно-купального сезону актуальна інформація про надання першої долікарської допомоги при утопленні, якій повинен володіти кожна людина, щоб бути готовим врятувати потрапили в біду.

Утоплення виникають у разі влучення води в легені.

Подання першої допомоги. Звільнити дихальні шляхи потерпілого від води, піску, мулу,блювотних мас. Для цього потерпілого треба покласти животом донизу на стегно зігнутої ноги рятувальника і різкими енергійними поштовхами надавити на грудну клітку, як показано намалюнку.(Рис.3.27). Тільки після цього варто починати штучне дихання і непрямий масаж серця.

 

 

 

Рис. 3.27 Перша допомога потопаючим

 

Етапи надання невідкладної допомоги при утопленні

Дії рятувальника при утопленні поділяються на два етапи: В воді - вилучення постраждалого на берег. На березі - Заходи по реанімації потерпілого. Помітивши потопаючу людину, слід швидко добігти до найближчого до нього місця уздовж берега. Підпливати до потопаючого необхідно ззаду, так як його судомні спроби виплисти становлять смертельну небезпеку і для спасителя, - звільнитися від захоплення потопаючого дуже важко. Якщо людина вже занурився на дно, потрібно пірнути і підпливти до нього вздовж дна, взяти його за руку, попід пахви або за волосся і, сильно відштовхнувшись від дна, спливти, працюючи вільною рукою і ногами. На поверхні голову потерпілого слід тримати над водою горілиць, підпливаючи до берега. Якщо в паніці потопаючий вчепиться за вас, занурюючи під воду, слід зробити глибокий вдих і глибше пірнути, щоб той втратив опору і розтиснув руки. Після вилучення з води слід визначити тип утоплення за характерними ознаками: Істинне, або «синє» утоплення - Обличчя і шия потерпілого синьо-сірого кольору, з носа і рота виділяється рожева піниста рідина, судини шиї набряклі. Цей вид утоплення зустрічається у тих людей, які до втрати свідомості боролися за своє життя. У цьому випадку в дихальні шляхи, легені і шлунок потрапила вода. Синкопальное, або «бліде» утоплення - Шкіра блідо-сірого кольору, без вираженого посиніння, в дуже рідкісних випадках спостерігається виділення піни. В даному випадку в легені вода не проникла через рефлекторного спазму голосової щілини, що частіше спостерігається при контакті з дуже холодною або хлорованою водою. У більшості випадків настає також рефлекторна зупинка серця, клінічна смерть.

Домашне завдання:

Опрацювати: стор. 12

https://green-way.com.ua/uk/test-pdd

http://pdr.hsc.gov.ua/test-pdd/uk/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора