A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 25

Дата: 30.03.2020 09:00
Кількість переглядів: 3444

Урок № 25

Тема:  «Види кровотеч та алгоритм надання домедичної допомоги»

  • Види кровотеч
  • Надання першої домедичної допомоги при кровотечах

 

"Види кровотеч"

Розгляньмо види кровотеч, які виникають унаслідок ураження людини. Визначмо, які з них можуть бути смертельно небезпечними, якщо вчасно не надати медичної допомоги. Кожна людина повинна вміти швидко їх визначити, щоб своїми правильними діями врятувати життя постраждалому. Одним з найбільш частих та небезпечних наслідків поранення, інших травм та опіків є кровотеча — вихід крові зі свого русла в тканини і порожнини організму (черевну, грудну, суглоби тощо) або назовні. У випадку поранення великих судин, що супроводжується значною крововтратою, може настати смерть через різке зниження кров’яного тиску, припинення циркуляції крові в мозку, серці, легенях та нестачі кисню для живлення тканин. Особливо чутливими до припинення кровопостачання є нервові клітини мозку, які безповоротно гинуть через кілька хвилин, що призводить до смерті від порушення функції життєво важливих центрів. Відомо, що зниження систолічного артеріального тиску до 80 мм рт. ст. внаслідок гострої крововтрати є дуже небезпечним для життя людини, так як компенсаторні механізми не встигають виникнути і попередити кисневе голодування мозку. Тяжкість кровотечі визначається не тільки абсолютною величиною крововтрати. Стан пригнічення, страху, втоми, голоду, виснаження від довготривалого захворювання погіршують наслідки кровотечі.
Кровотеча буває зовнішньою, за якої кров із рани виливається назовні, й внутрішньою, коли кров із кровоносних судин та ушкоджених органів потрапляє в порожнину тіла або в тканини організму (крововилив). Внутрішня кровотеча зазвичай виникає під час травм унаслідок сильного удару постраждалого об тупий предмет, наприклад, під час падіння на руль у разі автомобільної аварії або падіння з великої висоти. При цьому може статися розрив внутрішніх органів, який найчастіше й зумовлює внутрішню кровотечу. Прихованою називають внутрішню кровотечу, коли не визначено місце ушкодження кровоносної судини. Загальні симптоми характерні для всіх видів кровотеч, у тому числі й для внутрішніх кровотеч у різні порожнини. Їм властиві блідість, запаморочення, частий слабкий пульс, прогресуюче зниження артеріального тиску. Залежно від того, яка судина ушкоджена, кажуть про кровотечу капілярну, венозну і артеріальну. За капілярної кровотечі кров сочиться з поверхні ушкодженої тканини. У цих випадках підняття ушкодженої частини тіла та накладання пов’язки достатні для зупинки кровотечі. Капілярна кровотеча Підняти кінцівку Накласти асептичну пов’язку. Алгоритм допомоги в разі капілярної кровотечі Інколи вона може зупинитися самостійно. Накладена чиста пов’язка, крім того, захищає рану від забруднення та потрапляння хвороботворних мікроорганізмів. Її називають асептичною. Накладена асептична пов’язка. Венозна кровотеча. Капілярна кровотеча.  Але варто пам’ятати, що зупинити велику капілярну кровотечу буває досить складно, особливо у випадку порушення зсідання крові. За венозної кровотечі кров має темно-червоне забарвлення; витікає вона не краплинами, а безперервно й повільно. Витікання струменем, що не пульсує, буває тільки у разі поранення великої вени. Для припинення її необхідно підняти ушкоджену кінцівку й накласти компресійну пов’язку. Якщо є можливість, до неї прикласти міхур з льодом на 10–15 хвилин. Венозна кровотеча Підняти кінцівку Накласти компресійну пов’язку. Алгоритм домедичної допомоги в разі венозної кровотечі. Компресійна пов’язка. Міхур з льодом У момент вдиху у великих венах шиї тиск крові нижче за атмосферний, і тому внаслідок їх поранення можливе потрапляння туди бульбашок повітря. Це може спричинити закупорку мозкових судин або судин серця (повітряна емболія) і смерть пораненого. Венозна кровотеча з рани шиї. Артеріальна кровотеча Артеріальна кровотеча виникає в разі порушення цілісності артерій: кров витікає з рани сильним пульсуючим струменем яскраво-червоного кольору. Така кровотеча може досить швидко призвести до гострого знекровлення. Самостійно така кровотеча зупиняється дуже рідко. Вона може досить швидко призвести до смерті у зв’язку з порушенням функцій мозку і серцево-судинної системи.

 

"Надання першої домедичної допомоги при кровотечах"

Щоб урятувати життя людини, у якої масивна кровотеча, треба якнайшвидше зупинити крововтрату. Медичну допомогу надають пацієнтам з масивною кровотечею негайно після отримання травми. Усунувши небезпеки, які виникають на місці події, необхідно застосувати прямий тиск на рану як першочерговий метод зупинки кровотечі. Для цього використовують не лише медичні засоби, але й підручні.
Оглядаючи пораненого, важливо звернути увагу не на визначення типу кровотечі, а на методах її зупинки. У разі виявлення масивної кровотечі дійте швидко, відповідно до визначеного алгоритму, бо найближчі кілька хвилин життя пораненого в небезпеці.
Оцініть ситуацію і переконайтеся у власній безпеці. Адже, якщо вас буде травмовано, ви не допоможете пораненому.
У випадку, коли місце події безпечне, дійте за алгоритмом ABC. 
A (Alert) — Тривога покличте на допомогу; 
зателефонуйте «103» або «112» до екстреної (швидкої) медичної допомоги (або попросіть когось зробити це); служба забезпечить виїзд бригади на місце події і, за потреби, наряду поліції (іл. 52.7); 
B (Bleeding) — Кровотеча забезпечте доступ до рани, знайдіть джерело кровотечі. Зніміть (послабте) одяг, розріжте його ножицями або ножем; 
рану оголіть, щоб можна було повністю її побачити і виявити поранення, які не були помічені відразу. Розрізання одягу ножицями. Фіксація стороннього тіла в рані Не намагайтеся повністю очистити рану. Одяг або інші предмети, які прилипли або застрягли в рані, мають там залишатися, щоб уникнути збільшення кровотечі. Якщо в рані застрягло стороннє тіло, не виймайте його. Перев’яжіть місце поранення навколо нього і обв’яжіть його ватно-марлевою пов’язкою. Поверх рани, для стабілізації, можна накласти фіксуючу пов’язку. Є чимало способів зупинки кровотечі, але вони мають спільну особливість — стискання кровоносних судин зупиняє кровотечу. 
C (Compress) — Притисни: застосуйте прямий тиск на рану для зупинки кровотечі. Якщо у вас немає медичних засобів, то закрийте рану будь-якою чистою тканиною (наприклад сорочкою) і накрийте рану, що є джерелом кровотечі; 
якщо під руками є марлеві серветки або бинт — використовуйте їх. Притисніть тканину до рани і натискайте з максимальною силою. Це допоможе стиснути ушкоджені кровоносні судини, надасть можливість крові згорнутися, виграти час для підготовки інших кровозупинних засобів (засоби для тампонування, джгут, турнікет) і забезпечить час для обміркування подальших дій. Чиніть тиск протягом не менше 3 хв. Накрити рану кінцівки чистою тканиною. Притисніть обома руками тканину до рани кінцівки Якщо, унаслідок прямого тиску на рану, кровотеча зупинилася або незначна, накладіть компресійну пов’язку. Якщо кровотеча триває, а рана велика й глибока, спробуйте затампонувати — «заповнити» рану тканиною, бинтом або (якщо кровотеча внаслідок тампонування зупинилась чи незначна) накладіть компресійну пов’язку або утримуйте тиск на рану до прибуття допомоги. Норматив прибуття машини екстреної (швидкої) медичної допомоги: у місті — 10 хв;
за межами міста — 20 хв. Компресійна пов’язка. Тампонування рани . Прямий тиск на рану пальцями з підняттям кінцівки. Самостійне проведення прямого тиску на рану Можливий інший варіант здійснення прямого тиску на рану. Для цього необхідно, якщо можливо, надати травмованій кінцівці такого положення, за якого вам буде зручно максимально натиснути на рану пальцями або долонею, причому краще це зробити через стерильну марлю або шматок чистої тканини. Якщо поранений притомний, ви можете запропонувати йому самотужки здійснити прямий тиск на рану, якщо його стан дає змогу це зробити. Якщо через певний час кровотеча припиниться або значно зменшиться, накладіть компресійну пов’язку. Прямий тиск на рану застосовують і в разі поранень шиї. Після накладення чистої серветки на рану її притискають однією рукою рятувальника. Надалі можна здійснювати тиск на рану, використовуючи джгут, перекинутий через протилежне плече, або наклавши пов’язку через підпахвову ділянку.

 

Підручник: ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ

 

Домашне завдання:
Відповісти на запитання з записами в зошиті: 

  • Що таке кровотеча і чим вона небезпечна?
  • Які бувають кровотечі і коли вони виникають?
  • Як здійснити доступ до рани за масивної кровотечі?
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора