A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 38

Дата: 28.04.2020 07:41
Кількість переглядів: 605

Урок № 38

Тема:  «Ремонт корпусу і шестерень коробки передач»

Коробка передач трактора МТЗ 80 є однією з найважливіших частин всього агрегату. Вона служить для пересування на різних швидкостях і різної тягової потужності, а також для роботи заднього ходу і бічного валу відбору потужностей. Коробка передач МТЗ-80 має 9 ступенів приводу в передню сторону і 2 ступені в задню сторону.


Це означає, що КПП МТЗ 80 може перемикати 18 швидкостей при русі вперед і 4 швидкості заднього ходу. Понижуючий редуктор допомагає подвоювати кількість передач. Ви можете поставити ходоуміньшітель до своєї КПП, якщо вам потрібно рухатися на швидкості нижче, ніж дозволяє стандартна КПП.

Пристрій коробки передач МТЗ 80
Первинний і вторинний вал розміщені в корпусі коробки на одній осі. Проміжний вал разом з валом першої передачі і заднього ходу влаштований паралельно первинному та вторинному, так само як. Первинний вал закріплений двома підшипниками, один з яких влаштовано в склянці корпусу КПП, іншим підшипником первинний вал приєднаний до вторинного валу через передній торець останнього.


На шліци первинного валу встановлені провідні шестерні третьої, четвертої та п'ятої передачі. На шліци первинного валу також закріплено понижуючий редуктор через ведену шестерню. Ведені шестерні третього, четвертого, п'ятого перемикача передач встановлені на шліци порожнього всередині проміжного вала.

Проміжна шестерня зчіплюється з відомою шестернею третьої передачі. Ця ж проміжна шестерня також з'єднана з ковзаючою шестернею третьої передачі і регулює зниження передачі.

Проміжний вал КПП МТЗ 80
Перейдемо до проміжного валу, який ми згадували раніше. Вал обертається на втулці і шарикопідшипниках. Втулка з'єднується з головною шестірнею другого ступеня редуктора, яка встановлена ??на двох роликових підшипниках. Усередині шестерні розміщений внутрішній вал разом з втулкою, яка його підтримує.

Ззаду описуваної шестерні є кулачки для заднього синхронного вала відбору потужності. Зверху головною шестерні розміщена крильчатка функція якої - змащувати шестерні головної передачі і диференціала коробки перемикання передач.

Принцип роботи: крильчатка обертається і розпорошує машинне масло сприсківая активні деталі трактора МТЗ-80. На одному торці вала вторинної коробки передач є внутрішній і зовнішній вінці, які нероздільні з валом. Вторинний вал приєднується двома конічними роликовими підшипниками.

За допомогою шліців на вторинний вал коробки передач трактора МТЗ-80 одягаються прикручена гайкою ведуча шестерня головної передачі і ведена шестерня другого ступеня редуктора.

Редуктор і коробка передач МТЗ 80
Редуктор коробки передач МТЗ-80 має два ступені, перша з яких перемикає першу, другу, третю, четверту, п'яту передні передачі і регулює першу швидкість на задньому ходу, а друга відповідає за всі інші передачі.


Щоб працювала перша щабель редуктора, потрібно провідну шестерню першого ступеня зчепити з зовнішнім вінцем вторинного вала. Тепер вам потрібно включити другу сходинку редуктора. Наведіть головну шестерню першого ступеня редуктора так, щоб вона увійшла в зубчастий внутрішній вінець шестерні другого ступеня редуктора.

Коли ви включаємо першу або другу сходинку редуктора нашої коробки перемикання передач, змінна шестерня четвертої і п'ятої передачі рухається вперед і перемикає трактор на п'яту або восьму швидкість.

Якщо ця ж шестерня рухається назад, тоді спрацьовує перемикання на четверту чи сьому передачу. Змінна шестерня третьої передачі при ковзанні вперед рухає трактор на третій або шостій передачі. При її пересуванні тому шестерня зачіпається за внутрішній вінець вторинного вала і спрацьовує дев'ята передача.

При переміщенні назад ковзної шестерні зниженої передачі ми маємо першу або другу передачу, а при її ковзанні вперед - задній хід.
Проміжна шестерня заднього ходу обертається навколо своєї осі і кріпиться до вінця веденої шестерні п'ятої передачі і заднього ходу.

Робота коробки передач МТЗ 80 з ходоуменьшителем
Трохи про роботу коробки перемикання передач МТЗ-80 з ходоуменьшителем. Рух при їх взаємодії переходить від проміжної шестерні до відомої шестерні першої передачі і заднього ходу. Відома шестерня, в свою чергу, встановлена ??на вал першої передачі і заднього ходу.

Для того щоб поставити ходоуменьшатель на КПП, пересуньте пружину в подушка валу до упору, а потім за допомогою важеля перемикання передач вивести з зчеплення ведену шестерню, яка включає ходоуменьшитель, і провідну шестерню першої передачі і заднього ходу.

У передній частині корпусу на одній осі знаходяться проміжний вал і гніздо внутрішнього валу. З боків корпусу розміщені люки з заглушками, які потрібні, щоб фахівець міг оглянути деталі коробки передач, встановити на неї раніше згадуваний ходоуменьшитель і бічний вал відбору потужностей.

Ремонт коробки передач трактора МТЗ 80
Якщо ви чуєте стук або шуми при роботі коробки передач, шестерні самі по собі вимикаються, або шістьох і зубчасті муфт

 

Матеріали

Домашне завдання:
Відповісти на запитання з записами в зошиті: 

  • Як здійснюється ТО коробки передач?
  • Будова коробки передач трактора МТЗ-80?
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора