A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 37

Дата: 28.04.2020 07:39
Кількість переглядів: 197

Урок № 37

Тема:  «Перевірка зібраного зчеплення»

Зчеплення – це один з основних вузлів, від якого залежить рух транспортного засобу. Призначення зчеплення полягає в тому, щоб переривати передачу рушійною енергії від двигуна на колеса при зміні передавального коефіцієнта коробки передач. При несправності зчеплення, можливі серйозні наслідки, як мінімум, дорогий ремонт зчеплення і розташованих по сусідству деталей, які можуть бути також пошкоджені, через те що воно працює неправильно. Розглянемо, що потрібно зробити для правильної перевірки працездатності зчеплення. Природно, способами, описаними далі, можна скористатися на машинах з МКПП, на авто з АКПП просто немає. Не має значення, вітчизняний ваш автомобіль або іномарка, описані кроки допоможуть правильно перевірити справність і працездатність зчеплення. Проблеми зі зчеплення м, що не були помічені раніше, можуть викликати неприємності.

Однак для перевірки справної роботи даного вузла не обов’язкова відвідувати спеціалізований автосервіс, для цього цілком підійде гараж. Отже, як можна самостійно перевірити зчеплення? Перший спосіб перевірки полягає в натисканні педалі зчеплення, коли двигун відключений. Для цього треба відкрити двері машини, вичавити педаль зчеплення і прислухатися, чи є сторонні звуки і шум. Якщо під час вижиму зчеплення чуються стуки, взвізгі або скрипи, це перша ознака наявних проблем з його роботою. При іншому способі перевірки необхідно виконати наступні дії: завести машину, вичавити зчеплення і через 2-3 секунди включити задню передачу. Якщо під час включення задньої швидкості почується металевий скрегіт або інший сторонній шум, це вкаже на несправність зчеплення, точніше, це на знос веденого диска. Виконати перевірку роботи вузла також можна, коли машина рухається своїм ходом.

Для цього треба плавно розігнатися до третьої передачі, після чого різко вичавити педаль газу до переділу. Якщо при збільшенні оборотів двигуна відбуватиметься повільний розгін автомобіля, несумірно зі зростанням оборотів, це теж стане свідченням несправності зчеплення. Хоча, звичайно, даний ефект може виникати і при несправності інших вузлів автомобіля, наприклад, двигуна або стеми паливоподачі. При наявності явних ознак ненормальної роботи, слід звернутися в сервісний центр. Якщо не зробити цього вчасно, є ймовірність, що через поломку не можна буде переключити передачі, і зупинитися вночі посеред дороги, не маючи жодних можливостей зрушити зі свого місця, буде не дуже-то приємно.

 

Матеріали

Домашне завдання:
Відповісти на запитання з записами в зошиті: 

  • Для чого призначене зчеплення?
  • Способи перевірки роботи зчеплення?
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора